Prvi međunarodni simpozij "AVOIDING UNWANTED PREGNANCIES", 29. i 30. svibnja 2015.

"Izbor je ono što čovjeka čini čovjekom.“, John Steinbeck, East of Eden

Prvi međunarodni simpozij iz serije “Znanjem u život“ - "AVOIDING UNWANTED PREGNANCIES" održat će se od 29. do 30. svibnja 2015. godine u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uz Kliničku bolnicu Merkur, Hrvatsko senološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora podržao je održavanje simpozija. U 2014. godini Europsko društvo za kontracepciju i reprodukcijsko zdravlje (The European Society of Contraception and Reproductive Health) dodijelilo je dr. sc. Vesni Stepanić, idejnoj začetnici projekta, bespovratna novčana sredstva za realizaciju Simpozija u Hrvatskoj (www.escrh.eu/education/grants/courses/granted-courses). Među međunarodnim institucijama podršku su pružili Hellenic Association Of Family Planning, Contraception And Reproductive Health, Youth Friendly Center Eskisehir Osmagazi University, Irish Association Of Sexual And Reproductive Health Care uz brojne druge ustanove.

Cilj ovog Simpozija je preporučiti načine savjetovanja o kontracepciji, spolnosti i odgovornom spolnom ponašanju, koji su do sada dali najbolje rezultate vezano uz smanjenje broja namjernih pobačaja i povećanog broja parova/žena koji primjenjuju kontracepciju, uzevši u obzir karakteristike ciljane populacije, kao što su dob, obrazovanje, socijalni uvjeti i drugo.

O neželjenoj trudnoći raspravlja se u svim strukturama društva, ne samo u medicinskim krugovima. Na Simpoziju će aktivno sudjelovati stručnjaci različitih profesija koji se u svom radu bave navedenom problematikom. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uključen je u znanstveni i stručni dio Simpozija s dva pozivna predavanja. Dr. Marija Posavec, voditeljica Centra za mlade Službe za školsku i adolescentnu medicinu održat će predavanje s temom "Stavovi o kontracepciji i životna dob potencijalnih korisnika", a dr. Maja Marić Bajs, voditeljica Centra za reproduktivno zdravlje Službe za javno zdravstvo s temom "Zakoni i namjerni prekid trudnoće - sadašnja situacija u Hrvatskoj i gradu Zagrebu".

Osim vrijednog znanstvenog i stručnog doprinosa vezanog uz aktualnu temu, domaćim sudionicima bit će zanimljivo prikupiti i bodove za obnovu licence. 

Sudjelovanje na Simpoziju je besplatno, a detaljne informacije možete potražiti na www.escrh-cro-2015.bizztravel.biz.

Autorica članka: Maja Marić Bajs, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Centra za reproduktivno zdravlje, Službe za javno zdravstvo, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Grad Zagreb