Javna tribina "O mentalnom zdravlju kroz sedmu umjetnost": Jesam li depresivan/a?, 1. listopada 2015.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na javnu tribinu „O mentalnom zdravlju kroz sedmu umjetnost“, koja će se održati 1. listopada 2015. (četvrtak) u 17:00 sati, u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16, pod nazivom: "Jesam li depresivan/a?". Moderatori su Andreja Borovečki Šimurina, dr. med, spec. psihijatrije i Anita Alegić Karin, prof. psihologije. 

Program:

 

17:00 do 17:30

Uvodna riječ i upoznavanje s kliničkom depresijom (simptomi, tretman): Andreja Borovečki Šimurina, dr. med., spec. psihijatrije (Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Centar za mentalno zdravlje)

 

17:30 do 19:00

Film: HELEN, Redateljica: Sandra Nettelbeck

Uloge: Ashley Judd, Goran Višnjić, Lauren Lee Smith

 

19:00 do 20:00

Analiza filma

 

Cilj nam je u upoznati i prepoznati osjećaje, misli i ponašanja koja su dio depresivnog poremećaja - gubitak interesa za uobičajene aktivnosti, smanjena energija, osjećaj bezvrijednosti ili bespomoćnosti, pesimizam... Depresivne osobe često skrivaju osjećaje i nastoje da ih drugi vide kao normalne, dok unutra pate i osjećaju samoću i nerazumijevanje. Depresija nije lijenost ili slabost karaktera. Ona je česta mentalna bolest koja kvalitetu života može znatno unazaditi ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme.