Ebola - savjeti putnicima

Ebola ili ebola hemoragijska groznica je bolest koja se pojavljuje rijetko (do sada je zabilježena u nekoliko epidemija na afričkom kontinentu, prva epidemija pojavila se 1976. godine u Sudanu i Zairu), no karakterizira je pojava teške kliničke slike u oboljelih i visoki postotak smrtnosti. Prenosi se direktnim kontaktom s krvlju i ostalim tjelesnim tekućinama osobe zaražene ebolom (koja ima razvijene simptome) ili osobe preminule od ebole. Prijenos bolesti spolnim putem (kroz nezaštićeni spolni odnos) moguć je i do sedam tjedana nakon preboljenja ebole. Prijenos bolesti se može dogoditi i u kontaktu s krvlju i tjelesnim tekućinama živih ili uginulih životinja zaraženih ebolom živim (majmunima, šišmišima i šumskim antilopama). Zaraziti se mogu i zdravstveni radnici prilikom bliskog kontakta sa zaraženom ili preminulom osobom, ukoliko ne koriste osobna zaštitna sredstva i ne postupaju prema pravilnicima za sprečavanje bolničkih infekcija. Ebola se ne prenosi zrakom, vodom i hranom.
 
Simptomi koji u početku uključuju: nagli porast temperature, glavobolju i jake bolove u tijelu, a kasnije izrazitu slabost koja se pogoršava, mučnina, povraćanje, proljev; ponekad zatajenje jetrene i bubrežne funkcije te simptomi krvarenja po koži, ali i unutarnjim organima poput krvarenja iz nosa, ostalih sluznica, krvi u povraćenom sadržaju, krvi u stolici. Simptomi se pojavljuju dva do dvadeset i jedan dan nakon izlaganja virusu. Dijagnoza se postavlja detekcijom virusa ili protutijela u krvi i tjelesnim tekućinama oboljelih ili preminulih osoba. Dijagnostički postupci moraju se vršiti u visokospecijaliziranim laboratorijima na način i u uvjetima gdje je osigurana maksimalna biološka zaštita. 
 
Ne postoji specifičan lijek za liječenje ebole, kao niti cjepivo koje se može primijeniti. Liječenje oboljelih je potporno i provodi se u bolničkim uvjetima.
 
Trenutna epidemija ebole započela je krajem ožujka 2014. godine. Prvi slučajevi oboljelih javili su se u Gvineji, ubrzo potom i u Liberiji, Sierra Leoneu te epidemija još nije stavljena pod kontrolu. Do 01. kolovoza 2014. godine prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od ebole je oboljelo 1603 osoba od čega je 887 osoba umrlo. Bolest je do sada zabilježena u četiri afričke države: Gvineji, Liberiji, Sierra Leoneu i Nigeriji. WHO trenutno ne preporučuje ograničavanje putovanja u i iz zemalja u kojima vlada epidemija ebole.
 

Kako se zaštiti od ebole i smanjiti rizik od zaraze?

Rizik zaražavanja ebolom je malen ako zbog prirode posla niste u bliskom kontaktu s oboljelom osobom; no kako bi se smanjio rizik zaraze savjetuje se:
  • Izbjegavati nezaštićeni direktni ili bliski kontakt s osobom oboljelom ili umrlom od ebole i njezinim tjelesnim izlučevinama.

  • Izbjegavati nezaštićeni kontakt sa šišmišima, majmunima, šumskim antilopama i drugim životinjama. Također, nemojte konzumirati njihovo svježe meso ili njihove izlučevine.

  • Koristiti osobna zaštitna sredstva pri radu (rukavice, naočale, masku ili štitnik za lice, vodootpornu zaštitnu odjeću i pregaču, zatvorenu obuću). Redovito prati i dezinficirati ruke te slijediti sve naputke u vlastitoj zdravstvenoj ustanovi, ako je osoba zdravstveni radnik ili djelatnik koji sudjeluje u pružanju humanitarne pomoći na zahvaćenom području.

  • Bliske kontakte oboljelih staviti pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan, kako bi se što prije prepoznali simptomi i osobe uputile u zdravstvenu ustanovu.

 

Savjet putnicima koji su došli iz Gvineje, Liberije, Sierra Leonea, Nigerije

Rizik da ste se zarazili ebolom je nizak, no ako ste unutar 21 dana od povratka iz zemalja u kojima su trenutno zabilježeni slučajevi ebole razvili visoku temperaturu, groznicu, proljev, jake bolove u mišićima i zglobovima, slabost ili neke druge gore navedene simptome bolesti potrebno je potražiti liječničku pomoć odmah kako bi se razjasnilo o kojoj se bolesti radi (navedeni simptomi mogu biti simptomi neke druge tropske bolesti poput malarije koja je najčešća) te se započelo liječenje. Ako ste bili u direktnom kontaktu s krvlju i tjelesnim tekućinama oboljelih ili preminulih od ebole potrebno je neodgodivo zatražiti liječničku pomoć u bolnici. Prije odlaska u bolnicu potrebno je telefonski kontaktirati zdravstvenu ustanovu, opisati svoje simptome i navesti gdje ste bili izloženi kako bi se osoblje ustanove pripremilo za prijem. Također je potrebno obavijestiti i nadležnu epidemiološku službu.

Dodatne informacije o eboli, mjerama opreza, kretanju broja oboljelih i umrlih u zahvaćenim zemljama možete pronaći na internetskim stranicama Svjetske zdravstvene organizacije www.who.int/csr/disease/ebola/en kao i na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo www.hzjz.hr

Služba za epidemiologiju
Odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti