Cijepljenje protiv sezonske gripe

Cijepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina života, oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirane osobe, osobe s patološkom pretilošću, bolesnici s težim neurološkim bolestima, trudnice i ostali) te zaposlenima u zdravstvu i ostalim djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika. Za navedene kategorije cjepivo je besplatno.
Cijepljenje protiv gripe provodi se jednom dozom cjepiva, u mišić nadlaktice; osim kod prethodno necijepljene djece starosti do osam godina, koja trebaju primiti dvije doze cjepiva u razmaku mjesec dana.
U sastavu cjepiva su sojevi virusa gripe za koje na temelju globalnog praćenja kretanja gripe predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove za sezonu 2014./2015. (A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, A/Texas/50/2012(H3N2), B/Massachusetts/2/2012). Građani se cijepiti mogu kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao i u zavodima za javno zdravstvo.
 
U Službi za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” cijepljenje se provodi od ponedjeljka do petka u vremenu od 8,30 do 15,00 sati.
 
Članak pripremio: Odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti, Služba za epidemiologiju