20. Dan narcisa, 19. ožujka 2016.

dan narcisa

 

U subotu, 19. ožujka po dvadeseti put u našem gradu i diljem cijele naše zemlje obilježit će se Dan narcisa. Narcise su simbol dolaska proljeća, novog života i nade te su samim time postale i simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te dan podrške svim onim ženama koje su od istog oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda, jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.

U gradu Zagrebu provode se dva programa probira u kojima aktivno sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“: 

  • Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te onima iznad 70. godine starosti. Grad Zagreb i NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano više od 41.000 žena.
  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, a namijenjen je ženama u dobi od 50 do 69 godina s područja grada Zagreba. U tijeku je provođenje četvrtog ciklusa, u kojem će biti pozvano oko 120.000 naših sugrađanki. U prethodnim ciklusima odaziv je prosječno iznosio 60%. 

Zašto sve ove aktivnosti?

Zato što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj  dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena kako po pojavnosti tako i po smrtnosti. Godišnje se u Gradu Zagrebu bilježi više od 570 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2.500. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 200 žena, a u Hrvatskoj više od 1.000 žena.

Stoga su ciljevi navedenih preventivnih programa:

- otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu;

- dugoročno smanjenje smrtnosti od raka dojke:

- stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Za potrebe provedbe Programa i za sve dodatne informacije u Zavodu je otvorena i linija besplatnog telefona 0800 200 166.

Poklanjanjem stručka narcisa podsjetimo sebe i druge da provođenjem redovitih preventivnih aktivnosti (samopregled, UZV dojki, mamografija te sudjelovanje u programima probira) čuvamo i unaprjeđujemo vlastito zdravlje, ali i zdravlje društva u cjelini.

Ovogodišnja javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Dana narcisa održat će se u subotu, 19. ožujka na Trgu bana Josipa Jelačića od 10:00 do 14:00 sati, gdje će žene starije od 40 godina moći obaviti i mamografski pregled.

Zbog specifičnosti mamografskog pregleda na isti se potrebno unaprijed naručiti na brojeve telefona u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ - 01/ 46 96 309 i 46 96 347.

Članak pripremila: Melita Jelavić, dr. med., specijalist epidemiolog, voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti