Kontakti


Telefonska centrala

+ 385 (0) 1 46 96 111


Faks

+ 385 (0) 1 64 14 006


E-adresa

info@stampar.hr


Adresa

Zavod za javno zdravstvo
"Dr. Andrija Štampar"

Mirogojska cesta 16
HR-10000 Zagreb

Poslovni računMape lokacija

OrganigramPotvrdu i prilog potvrde o akreditaciji (za fiksno i fleksibilno područje akreditacije) možete pogledati ovdje:

Potvrda o akreditaciji br. 1040

Popis ispitnih metoda u fleksibilnom području akreditacije, status 2014-01-22

 

Politika kvalitete Zavoda

Politika zaštite okoliša

Sretan Uskrs!
Ae.japonicus-AnaK-27-9-2013_2.JPG Prvi nalaz vrste Ae. japonicus u Hrvatskoj i prvi nalaz Ae. albopictus na području Krapinsko-zagorske županije!

U okviru javnozdravstvenih mjera zaštite, Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (DDD) Službe za epidemiologiju Zavoda istražuje i prati vrste komaraca na području grada Zagreba te potencijalnu opasnosti koju komarci mogu donijeti. U istom području djelatnosti, s ciljem istraživanja i praćenja komaraca kao vektora bolesti, Odjel za DDD surađuje sa Zavodima za javno zdravstvo u drugim županijama.
Na području grada Zagreba već deset godina je prisutan i širi se invazivni tigrasti komarac (Aedes albopictus). S obzirom na biologiju invazivnih vrsta, prije svega sposobnost brzog širenja, bilo je potrebno istražiti je li ova vrsta prisutna i u susjednom području. Krapinsko-zagorska županija južno graniči s područjem grada Zagreba, a zapadno s područjem Slovenije u kojem su prisutne dvije invazivne vrste komaraca: Ae. albopictus i Aedes japonicus.

Priopćenje za javnost - ugašen je požar u C.I.O.S.-u
Danas u ranim jutarnjim satima u potpunosti je ugašen požar u C.I.O.S.-u. S obzirom da je požar ugašen, a sve analize zraka, tla i povrća nisu ukazivale na odstupanje od graničnih vrijednosti, Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" preporučuje građanima da najnormalnije obavljaju sve svoje aktivnosti.
Zavod_kvaliteta-web.jpg Prva neovisna i sveobuhvatna usluga kontrole zdravstvene sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj

Novi projekt Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Oznaka kontrolirane kvalitete, predstavlja potvrdu sigurnog i kvalitetnog proizvoda koja se dodjeljuje na temelju sveobuhvatnih nadzora i laboratorijskih analiza. Usluga je prvenstveno namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih proizvoda te drugim subjektima u poslovanju s hranom, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke.

Hemofilija je bolest koju karakterizira sklonost krvarenju. Bolest se najčešće nasljeđuje na recesivni način. Od hemofilije obolijevaju gotovo isključivo muškarci, dok su žene konduktori - prenose bolest na svoje sinove. Samo u izuzetnim slučajevima i žene mogu oboljeti: ukoliko otac boluje od hemofilije, a majka je nositelj gena. Glavni je simptom hemofilije krvarenje koje se veoma teško zaustavlja, a može biti vanjsko i unutarnje. U novije vrijeme otkriveni su neki oblici hemofilije koji nisu nasljedni.
Priopćenje za javnost Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ jučer su uzorkovali dva uzorka zraka i jedan uzorak izgorenog materijala. Rezultati udjela plinova u zraku tijekom protekla 24 sata ne ukazuju na odstupanja od graničnih vrijednosti. Preliminarna analiza uzoraka zraka uzorkovanih tijekom požara nije pokazala prisutnost benzena i njegovog niza (BTX), policikličkih aromatskih ugljikovodika (poput benzapirena) i polikloriranih bifenila (PCB). O daljnjim rezultatima analiza građani će biti pravovremeno obavješteni putem naše Internet stranice.
  
Preporuke građanima

Preporučamo nastavak izbjegavanja nepotrebnog kretanja i zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta. Najosjetljivijim skupinama građana poput osoba s kroničnim respiratornim ili kardiovaskularnim bolestima, maloj djeci ili osobama starije životne dobi, iz preventivnih razloga trenutno preporučamo ostanak kod kuće. Ostali građani mogu obavljati svoje obvezne dnevne aktivnosti.
Obavijest i preporuke građanima Zagreba zbog požara u CIOS-u
Zbog požara u skladištu tvrtke CIOS na Jankomiru u Zagrebu, obavještavaju se građani, posebno zapadnog i sjevernog dijela grada, da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima koji se šire s požarišta. Građanima se preporuča da zatvore prozore i vrata, ostanu u kućama i stanovima te da se ne kreću u blizini požarišta. O najnovijim informacijama građani će biti pravovremeno obaviješteni.
Javnozdravstveno događanje "Zavod Zagrebu", 12. travnja 2014.
banner.jpgZavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" povodom 65. godišnjice djelovanja i Tjedna zdravlja koji je započeo svečanim obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja organizira javnozdravstveno događanje "Zavod Zagrebu", koje će se održati u subotu 12. travnja na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg), u vremenu od 10,00 do 13,00 sati. U okviru ovog javnozdravstvenog događanja građanima ćemo ponuditi besplatne zdravstvene usluge mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi te pregleda oštrine vida, nutricinističkog i drugih liječničkih savjetovanja. Udruga "Slobodni maseri" prezentirat će program Masaža na radnom mjestu. Uz zdravstvene usluge i preglede građanima će na raspolaganju biti brojni informativni i edukativni sadržaji, a voditeljica programa je Sanja Doležal.
 
Javnozdravstvenim događanjem "Zavod Zagrebu" želimo naglasiti važnost osviještenosti po pitanju očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, usvajanja zdravijeg stila života te smanjenja rizika od kroničnih bolesti.
Slika2.jpg Štampar prigodno obilježio Svjetski dan zdravlja i otvorio vrata Centra za preventivnu medicinu
 
Svečanom konferencijom prigodno je obilježeno 65. godina uspješnog djelovanja Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u pružanju javnozdravstvenih usluga, a sama svečanost simbolično je upriličena na Svjetski dan zdravlja koji je ove godine posvećen vektorima, organizmima koji prenose uzročnike bolesti. Važnost ulaganja u vlastito zdravlje te sustavnog unaprjeđenja kvalitete javnog zdravstva, kao i dugogodišnji uspješan rad Zavoda, prepoznali su i svojim dolaskom podržali predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.
 
Uoči svečane konferencije ovom je posebnom prigodom snimljena i milenijska fotografija djelatnika Zavoda, a na njoj su im se pridružili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, koji su se potom okupljenima obratili i na samoj svečanosti.
Obavijest o otvaranju ispostave Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Poštovani korisnici i suradnici,
obavještavamo Vas kako se počevši od dana 07. travnja 2014. (ponedjeljak) Centar za mentalno zdravlje u zajednici i Savjetovalište za mlade, Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti nalaze na adresi Remetinečki gaj 14, Zagreb. Brojevi telefona su 6521 088, 4696 117 i 3830 088, a broj faxa je 6521 083. Više informacija možete saznati ovdje.
Oc sticticus-the best-AK.JPG Komarci su mali dvokrilni kukci koji žive u svim područjima svijeta. Više od 3000 vrsta nastanjuje raznolika područja, od vrućih tropskih do hladnih sjevernih predjela. U Hrvatskoj je do sada pronađeno točno 50 vrsta komaraca, na području grada Zagreba 29. Premda je njihova biologija zanimljiva, a pogled pod povećalom redovito donosi znatiželju i puno pitanja, gotovo svi koji ih poznaju samo kao napasnike koji sišu krv smatraju ih teško podnošljivim kukcima.

Zbog sve veće trgovine robama i uslugama u svijetu, rasprostranjenost mnogih vrsta komaraca se mijenja. Posljednjih deset godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se proširila na gotovo cijelo područje Iste, Rijeke, Kvarnerskog primorja i Dalmacije te veće područje grada Zagreba. Tigrasti komarac je vrlo prilagodljiva vrsta, brzo se razmnožava i osvaja nova područja. Napasnik je koji bode tijekom dana za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije u predvečerje i ranojutarnje sate.

Upozorenje alergičnim osobama
Pelud breze4.JPGS obzirom na neuobičajeno toplo vrijeme, počela je polinacija visoko alergene peludi breze. Upozoravamo alergične osobe da prate kretanja peludnih alergena te se pridržavaju savjeta liječnika. Kretanje peludnih alergena možete pratiti putem naših dnevnih izvješća objavljenih u peludnoj prognozi.
Posljednja izmjena: 18.4.2014
Zdravlje
e-časopis "Zdravlje za sve"
 
 
 
 
 
 
Monitoring okoliša
 
Katalog informacija
 
Javna nabava
 
 
Publikacije
 
Zapošljavanje