Kontakti


Telefonska centrala

+ 385 (0) 1 46 96 111


Faks

+ 385 (0) 1 64 14 006


E-adresa

info@stampar.hr


Adresa

Zavod za javno zdravstvo
"Dr. Andrija Štampar"

Mirogojska cesta 16
HR-10000 Zagreb

Poslovni računMape lokacija

OrganigramPotvrdu i prilog potvrde o akreditaciji (za fiksno i fleksibilno područje akreditacije) možete pogledati ovdje:

Potvrda o akreditaciji br. 1040

Popis ispitnih metoda u fleksibilnom području akreditacije, status 2014-07-24

 

Politika kvalitete Zavoda

Politika zaštite okoliša

ebola-putovanje.jpg Ebola ili hemoragijska groznica bolest je koja se pojavljuje rijetko (do sada je zabilježena u nekoliko epidemija na afričkom kontinentu; prva epidemija pojavila se 1976. godine u Sudanu i Zairu), no karakterizira je pojava teške kliničke slike u oboljelih i visoki postotak smrtnosti. Prenosi se direktnim kontaktom s krvlju i ostalim tjelesnim tekućinama osobe zaražene ebolom (koja ima razvijene simptome) ili osobe preminule od ebole. Prijenos bolesti spolnim putem (kroz nezaštićeni spolni odnos) moguć je i do sedam tjedana nakon preboljenja ebole. Prijenos bolesti se može dogoditi i u kontaktu s krvlju i tjelesnim tekućinama živih ili uginulih životinja zaraženih ebolom živim (majmunima, šišmišima i šumskim antilopama). Zaraziti se mogu i zdravstveni radnici prilikom bliskog kontakta sa zaraženom ili preminulom osobom, ukoliko ne koriste osobna zaštitna sredstva i ne postupaju prema pravilnicima za sprečavanje bolničkih infekcija. Ebola se ne prenosi zrakom, vodom i hranom.
profimedia-0189063956-beskucnik.jpg

„Ako želiš vidjeti promjenu u svijetu, moraš postati ta promjena.“
Mahatma Ghandi

Svjetski humanitarni dan posvećen je humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa te nas podsjećaju da se u mnogim zemljama i dalje provode humanitarne operacije kako bi se što prije osigurala neophodna pomoć ugroženima. Zajednička globalna proslava humanitarnoga rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, čiji je zajednički cilj angažiranje i poticanje javnosti da se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna. Generalna skupština UN je u prosincu 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskoga humanitarnog dana svake godine 19. kolovoza kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu. Ovogodišnja poruka je „Svijet treba više… čovječnosti!“

profimedia-0010334674-med.jpg Obzirom na učestale upite građana, novinara, pčelara, distributera pčelinjih proizvoda, ali i inspekcijiskih službi o prisutnosti patvorina meda na tržištu Republike Hrvatske, postoji potreba za kvalitetnom i sveobuhvatnom analizom uzoraka s tržišta.
profimedia-0010387729-mladi.jpg Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. kolovoza. Ovogodišnji Međunarodni dan mladih posvećen je temi „Mladi i mentalno zdravlje“, a uz vodeći slogan „Značaj mentalnoga zdravlja – govorimo o uključivanju“, i to posebno mladih oboljelih od mentalnih bolesti u svakodnevni život, s naglaskom na sprečavanje nastanka mentalnih poremećaja. Ujedinjeni narodi (UN) definiraju mlade kao dobnu skupinu između 15 i 24 godina, koji čine jednu šestinu stanovništva, a mnogi od tih mladih žive u zemljama u razvoju. U Hrvatskoj je udio mladi u dobi od 15 do 29 godina oko 20,5% ukupnog stanovništva.
profimedia-0006552418.jpg S obzirom na sustav "Praćenja utjecaja toplinskog vala na zdravlje" na našim internetskim stranicama možete pratiti upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Upozorenja možete svakodnevno pratiti u ovome dokumentu, a donosimo vam i upute vezane uz zaštitu zdravlja od visokih temperatura i UV zračenja.
profimedia-0112690471.jpg Svjetski savez za podršku dojenju svake godine povodom Svjetskog tjedna dojenja objavi ciljeve i aktivnosti koji se trebaju provesti radi promocije i zaštite dojenja. Ove godine vodeća tema je: „Dojenje: ostvarenje cilja - za život!“. Svjetski tjedan dojenja obilježava se i ove godine od 01. do 07. kolovoza kako bi se rodilje potaknule na dojenje i time se unaprijedilo zdravlje djece.
profimedia-0168955988.jpg Rodilišta – prijatelji djece

Inicijativa "Rodilišta – prijatelji djece" (Baby Friendly Hospital Initiative – BFHI) održavanjem konferencije u prosincu 2013. godine proslavila je 20 godina postojanja programa za humanizaciju rodilišta i promicanje dojenja u Hrvatskoj. To je ujedno bila prilika za razmatranje svega što je učinjeno i onoga što treba učiniti u budućnosti, otvaranje novih perspektiva za nastavak rada na postojećim programima i uvođenje novih programa za poticanje dojenja, ne samo u populaciji donesene novorođenčadi već i u jedinicama novorođenačke intenzivne skrbi, uz nastojanje da se podigne razina svijesti o tome kolike bi se uštede u zdravstvenom sustavu mogle postići povećanjem stopa dojenja u našem društvu. Tijekom provedbe tog programa rezultati su pokazali kako su stope dojenja porasle na 95% poslije izlaska iz rodilišta, više od dvije trećine majki doji svoju djecu u prvim mjesecima života, osnovano je čak 135 skupina za potporu dojenju u cijeloj zemlji, a titulu „Rodilišta – prijatelja djece“ nosi 30 od 31 rodilišta u Hrvatskoj.
Ambrozija.jpg Izvorno unešena iz Sjeverne Amerike, ambrozija je postala vodeća strana biljna vrsta u Europi. U regijama u kojima se proširila uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, prvenstveno astmu i sezonski alergijski rinitis. S klimatskim promjenama, zabilježeno je i evidentno povećanje površina infestiranih ambrozijom iz godine u godinu. U novije vrijeme, sve više se pažnje posvećuje uvidu u troškove gospodarstva uzrokovanih ambrozijom te se procjenjuje da isti terete europsko gospodarstvo čak 4,5 milijardi € godišnje, uz utjecaj na kvalitetu života milijuna ljudi.
profimedia-0051075270.jpg Celijakija ili glutenska enteropatija definira se kao bolest koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica nastalih njihovim križanjem. Ono što doista stvara probleme kod bolesnika s celijakijom je topiva frakcija glijadin (frakcija koja sadrži 33 aminokiseline i otporna je na razgradnju gastričnih, pankreatičnih i crijevnih proteaza te zbog toga zaostaje u crijevnom lumenu). Prema podacima svjetskih istraživanja od celijakije boluje 1 do 2% stanovništva.
profimedia-0007469928.jpg „Na ovom svijetu ne postoji ništa blaže ni istančanije od vode. A ipak, ona pobjeđuje nepopustljivu tvrdoću i u tome joj ništa nije ravno.“, Lao Ce

Plivanje je vrsta rekreacije koja ima izuzetno pozitivne učinke na zdravlje. Plivanjem se ostvaruju aerobni učinci tjelesne aktivnosti, a istovremeno jačaju i sve mišićne skupine našeg tijela. Otpor vode koji je 10 do 15 puta veći od otpora zraka dodatno pojačava učinkovitost plivanja i jačanja mišića (kao da vježbamo s utezima). Plivanje jača kardiovaskularni sustav, stabilizira krvni tlak, produbljuje disanje, povećava kapacitet pluća i poboljšava opskrbljenost kisikom. Osim toga pozitivno djeluje na zglobove, povećava njihovu pokretljivost i elastičnost te pozitivno utječe na koordinaciju pokreta.

Koordinator projekta: SICAD - General Directorate for Intervention on Addictive Behaviours and Dependencies, Portugal
 
Zajednička akcija smanjenja štete povezane s pijenjem alkohola je financirana kao dio Drugog programa aktivnosti u zajednici Europske komisije – Agencije za zdravlje i potrošače. Trajanje aktivnosti je tri godine sa svrhom podupiranja zemalja članica u poduzimanju mjera usmjerenih zajedničkim prioritetima u skladu s Europskom strategijom o alkoholu te osnaživanje kapaciteta za smanjenje štete i posljedica povezanih s pijenjem alkohola.
Alergo-Alert.jpg Alergijske bolesti ubrajaju se među najrasprostranjenije bolesti današnjice te predstavljaju i sve značajniji javnozdravstveni problem. Sukladno tome, Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je u suradnji s partnerima razvio inovativnu aplikaciju namijenjenu oboljelima od alergije. Aplikacija Alergo Alert omogućuje ažurno praćenje dnevnog stanja alergena prisutnih u zraku, a uz informacije o trenutnom stanju, korisnicima je dostupna i prognoza za nadolazeće dane.
Zavod_kvaliteta-web.jpg Prva neovisna i sveobuhvatna usluga kontrole zdravstvene sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj

Novi projekt Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Oznaka kontrolirane kvalitete, predstavlja potvrdu sigurnog i kvalitetnog proizvoda koja se dodjeljuje na temelju sveobuhvatnih nadzora i laboratorijskih analiza. Usluga je prvenstveno namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih proizvoda te drugim subjektima u poslovanju s hranom, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke.

Posljednja izmjena: 20.8.2014
Prijavite se na naš newsletter!
Slanjem Vaših podataka potvrđujete da ste pročitali i složili se s Uvjetima zaštite osobnih podataka.
Ime *
Prezime *
Email *

Polja označena s (*) su obavezna.
 
Zdravlje
e-časopis "Zdravlje za sve"
 
 
 
 
 
 
Monitoring okoliša
 
Katalog informacija
 
Javna nabava
 
 
Publikacije
 
Zapošljavanje