Kontakti


Telefonska centrala

+ 385 (0) 1 46 96 111


Faks

+ 385 (0) 1 64 14 006


E-adresa

info@stampar.hr


Adresa

Zavod za javno zdravstvo
"Dr. Andrija Štampar"

Mirogojska cesta 16
HR-10000 Zagreb

Poslovni računMape lokacija

OrganigramPotvrdu i prilog potvrde o akreditaciji (za fiksno i fleksibilno područje akreditacije) možete pogledati ovdje:

Potvrda o akreditaciji br. 1040

Popis ispitnih metoda u fleksibilnom području akreditacije, status 2014-07-24

 

Politika kvalitete Zavoda

Politika zaštite okoliša

profimedia-0112690471.jpg Svjetski savez za podršku dojenju svake godine povodom Svjetskog tjedna dojenja objavi ciljeve i aktivnosti koji se trebaju provesti radi promocije i zaštite dojenja. Ove godine vodeća tema je: „Dojenje: ostvarenje cilja - za život!“. Svjetski tjedan dojenja obilježava se i ove godine od 01. do 07. kolovoza kako bi se rodilje potaknule na dojenje i time se unaprijedilo zdravlje djece.
profimedia-0168955988.jpg Rodilišta – prijatelji djece

Inicijativa "Rodilišta – prijatelji djece" (Baby Friendly Hospital Initiative – BFHI) održavanjem konferencije u prosincu 2013. godine proslavila je 20 godina postojanja programa za humanizaciju rodilišta i promicanje dojenja u Hrvatskoj. To je ujedno bila prilika za razmatranje svega što je učinjeno i onoga što treba učiniti u budućnosti, otvaranje novih perspektiva za nastavak rada na postojećim programima i uvođenje novih programa za poticanje dojenja, ne samo u populaciji donesene novorođenčadi već i u jedinicama novorođenačke intenzivne skrbi, uz nastojanje da se podigne razina svijesti o tome kolike bi se uštede u zdravstvenom sustavu mogle postići povećanjem stopa dojenja u našem društvu. Tijekom provedbe tog programa rezultati su pokazali kako su stope dojenja porasle na 95% poslije izlaska iz rodilišta, više od dvije trećine majki doji svoju djecu u prvim mjesecima života, osnovano je čak 135 skupina za potporu dojenju u cijeloj zemlji, a titulu „Rodilišta – prijatelja djece“ nosi 30 od 31 rodilišta u Hrvatskoj.
profimedia-0051075270.jpg Celijakija ili glutenska enteropatija definira se kao bolest koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica nastalih njihovim križanjem. Ono što doista stvara probleme kod bolesnika s celijakijom je topiva frakcija glijadin (frakcija koja sadrži 33 aminokiseline i otporna je na razgradnju gastričnih, pankreatičnih i crijevnih proteaza te zbog toga zaostaje u crijevnom lumenu). Prema podacima svjetskih istraživanja od celijakije boluje 1 do 2% stanovništva.
profimedia-0007469928.jpg „Na ovom svijetu ne postoji ništa blaže ni istančanije od vode. A ipak, ona pobjeđuje nepopustljivu tvrdoću i u tome joj ništa nije ravno.“, Lao Ce

Plivanje je vrsta rekreacije koja ima izuzetno pozitivne učinke na zdravlje. Plivanjem se ostvaruju aerobni učinci tjelesne aktivnosti, a istovremeno jačaju i sve mišićne skupine našeg tijela. Otpor vode koji je 10 do 15 puta veći od otpora zraka dodatno pojačava učinkovitost plivanja i jačanja mišića (kao da vježbamo s utezima). Plivanje jača kardiovaskularni sustav, stabilizira krvni tlak, produbljuje disanje, povećava kapacitet pluća i poboljšava opskrbljenost kisikom. Osim toga pozitivno djeluje na zglobove, povećava njihovu pokretljivost i elastičnost te pozitivno utječe na koordinaciju pokreta.

profimedia-0006552418.jpg S obzirom na sustav "Praćenja utjecaja toplinskog vala na zdravlje" na našim internetskim stranicama možete pratiti upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Upozorenja možete svakodnevno pratiti ovdje, a donosimo vam i upute vezane uz zaštitu zdravlja od visokih temperatura i UV zračenja.
Koordinator projekta: SICAD - General Directorate for Intervention on Addictive Behaviours and Dependencies, Portugal
 
Zajednička akcija smanjenja štete povezane s pijenjem alkohola je financirana kao dio Drugog programa aktivnosti u zajednici Europske komisije – Agencije za zdravlje i potrošače. Trajanje aktivnosti je tri godine sa svrhom podupiranja zemalja članica u poduzimanju mjera usmjerenih zajedničkim prioritetima u skladu s Europskom strategijom o alkoholu te osnaživanje kapaciteta za smanjenje štete i posljedica povezanih s pijenjem alkohola.
profimedia-0176971164.jpg "Svaki čovjek, ako on to želi, može postati kreator vlastitog mozga.",
Santiago Ramon y Cajal, 1904.

Tijekom cijelog života naš se mozak neprekidno i dinamično mijenja. Stoga je izuzetno važno brinuti o zdravlju mozga, a to prije svega podrazumijeva brigu o mentalnom zdravlju, prehrani i izbjegavanju rizičnih čimbenika. Mozak je poput mišića: ako se ne koristi, on oslabi i atrofira. Najvažniji je ljudski organ, težak oko 1,3 kilograma, kontrolira naš središnji živčani sustav, omogućuje nam hodanje, razgovor, disanje i razmišljanje. Bez njega ne bismo znali tko smo i što smo, u njemu su pohranjena naša sjećanja i nastaju naša mišljenja, ideje i strahovi. Zbog svega navedenog valja ga čuvati i zaštititi od bolesti. Različita područja medicine i znanosti posvećena su liječenju i proučavanju mozga – neurologija proučava fizičke poremećaje mozga, psihologija ponašanja i mentalne procese, psihijatrija se bavi mentalnim bolestima i poremećajima.

Alergo-Alert.jpg Alergijske bolesti ubrajaju se među najrasprostranjenije bolesti današnjice te predstavljaju i sve značajniji javnozdravstveni problem. Sukladno tome, Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je u suradnji s partnerima razvio inovativnu aplikaciju namijenjenu oboljelima od alergije. Aplikacija Alergo Alert omogućuje ažurno praćenje dnevnog stanja alergena prisutnih u zraku, a uz informacije o trenutnom stanju, korisnicima je dostupna i prognoza za nadolazeće dane.
Zavod_kvaliteta-web.jpg Prva neovisna i sveobuhvatna usluga kontrole zdravstvene sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj

Novi projekt Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Oznaka kontrolirane kvalitete, predstavlja potvrdu sigurnog i kvalitetnog proizvoda koja se dodjeljuje na temelju sveobuhvatnih nadzora i laboratorijskih analiza. Usluga je prvenstveno namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih proizvoda te drugim subjektima u poslovanju s hranom, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke.

Posljednja izmjena: 1.8.2014
Prijavite se na naš newsletter!
Slanjem Vaših podataka potvrđujete da ste pročitali i složili se s Uvjetima zaštite osobnih podataka.
Ime *
Prezime *
Email *

Polja označena s (*) su obavezna.
 
Zdravlje
e-časopis "Zdravlje za sve"
 
 
 
 
 
 
Monitoring okoliša
 
Katalog informacija
 
Javna nabava
 
 
Publikacije
 
Zapošljavanje