Kontakti


Telefonska centrala

+ 385 (0) 1 46 96 111


Faks

+ 385 (0) 1 64 14 006


E-adresa

info@stampar.hr


Adresa

Zavod za javno zdravstvo
"Dr. Andrija Štampar"

Mirogojska cesta 16
HR-10000 Zagreb

Poslovni računMape lokacija

OrganigramPotvrdu i prilog potvrde o akreditaciji (za fiksno i fleksibilno područje akreditacije) možete pogledati ovdje:

Potvrda o akreditaciji br. 1040

Popis ispitnih metoda u fleksibilnom području akreditacije, status 2014-07-24

 

Politika kvalitete Zavoda

Politika zaštite okoliša

Centar za mentalno zdravlje

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u sklopu Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti otvara Centar za mentalno zdravlje.

 

Centar za mentalno zdravlje baviti će se onim dijelom mentalnog zdravlja koje je usmjereno na prevenciju, rano otkrivanje i što ranije učinkovito liječenje mentalnih poremećaja. Zaštititi mentalno zdravlje mladih, prevenirati razvoj mentalnih poremećaja i inicirati što ranije učinkovito liječenje težih mentalnih poremećaja najbolji je način da se kasnije smanji učestalost i težina pobola. Također, nedostatna je skrb najstarije populacije koja se zbog godina i kroničnih bolesti po prvi put u životu susreće s psihijatrijskim simptomima. Potreban je sustavan rad i pomoć ne samo oboljelima u spomenutim populacijama već i obiteljima koje se susreću s tim problemima. Stoga će se u početku Centar prvenstveno baviti radom s navedenom populacijom i njihovim obiteljima.

U Centar mogu doći i osobe s drugim mentalnim poremećajima (poremećaji raspoloženja, anksiozni poremećaji i psihotični poremećaji) koje se do sada zbog nelagode, „srama“ ili nekog drugog razloga nisu odlučile potražiti pomoć u nadležnim psihijatrijskim ambulantama. U Centar se može doći na prvi razgovor bez uputnice svog liječnika obiteljske medicine.

 

Psihijatri i psiholozi su oduvijek bili svjesni značaja mentalnog zdravlja kao bitnog čimbenika ukupnog zdravlja i njegova utjecaja na opću dobrobit pojedinca, obitelji i društva u cjelini, no zbog postojanja jake stigme vezane uz mentalne poremećaje i nerazumijevanja društva trebala su proći desetljeća da i struka u cjelini postane toga svjesna te da u konačnici značaj mentalnog zdravlja (zbog znatnih ekonomskih razloga) bude prepoznat i od države i tvoraca zdravstvene politike.

 

Epidemiolozi, liječnici specijalisti čiji je „pacijent“ populacija i koji se bave istraživanjem učestalosti i proširenosti svih bolesti te njihovom zdravstvenom i ekonomskom utjecaju na pojedinca, obitelj i društvo, već su desetljećima ranije, temeljem prikupljenih podataka shvatili društveni i ekonomski značaj mentalnih poremećaja. Naime, psihijatrijski poremećaji spadaju među najteže poremećaje kad se uzmu u obzir proširenost, dugotrajnost i težina posljedica tih poremećaja.

 

U svijetu oko 450 milijuna ljudi pati od mentalnih poremećaja. Uzevši kao pokazatelj opterećenja bolešću komponentu koju nazivamo „godine života s disabilitetom“ (onesposobljenošću za normalno obiteljsko, socijalno i radno funkcioniranje), među prvih 10 najčešćih uzroka nalaze se četiri poremećaja iz skupine mentalnih poremećaja: prva je depresija, peta je ovisnost o alkoholu, sedma je shizofrenija a deveti je manično-depresivni poremećaj. Mentalni poremećaji zauzimaju i znatan postotak u ukupnom broju hospitalizacija (oko 7%) no što je još važnije, nalaze se daleko na prvom mjestu po broju dana bolničkog liječenja (oko četvrtina svih dana bolničkog liječenja). Prema statističkim pokazateljima trend je zbog stalnog porasta pobola od mentalnih poremećaja takav da bi u budućnosti, ako se ne poduzmu potrebne mjere, stanje trebalo biti još gore. Stoga je samo po sebi očito da je svako ulaganje u prevenciju mentalnog zdravlja te ranije otkrivanje s ranijim i primjerenijim liječenjem bitan čimbenik u poboljšanju mentalnog i općeg zdravlja, dobrobiti  i ekonomske koristi pojedinca i društva u cjelini.

 

Slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i trendove (utemeljene i propisane zakonom) u Europskoj Uniji, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH obvezalo se poduzeti učinkovite korake glede promicanja mentalnog zdravlja. Zajedno sa strukom napravljen je Nacionalni plan promicanja i zaštite mentalnog zdravlja, osnovan je Hrvatski zavod za mentalno zdravlje i pripremljen Zakon o zdravstvenoj zaštiti (donesen na Saboru 15.12.2008. ) kojim je napokon omogućeno da se s teorijske rasprave i načelnih izjava (tipa „treba, valja, mora“) pređe na konkretno djelovanje. Time je napravljen prvi pravi konkretni kvalitativni i kvantitativni pomak u zaštiti mentalnog zdravlja.

 

Spomenuti je zakon, davši financijske i organizacijske temelje za promicanje i zaštitu  mentalnog zdravlja te prevenciju i rano liječenje mentalnih poremećaja u javnozdravstvenim ustanovama, većini stanovništva učinio mentalno zdravlje dostupnijim. Naravno da će proći godine dok se u promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja sustavno i učinkovito ne uključe svi potrebni subjekti, a ne samo liječnička struka, no kako kineska poslovica kaže „putovanje od 10000 milja započinje prvim korakom“.

 

S obzirom da je unatrag pet godina Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ već uspješno organizirao Službu za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, bilo je logično da se u okviru Zavoda otvori i Centar za mentalno zdravlje. Služba je preimenovana u Službu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. S ovisnicima se radi u prostorijama Zavoda u Remetinečkom gaju 14 i u Grižanskoj 4 te u Mirogojskoj 11.


 

Centar za mentalno zdravlje nalazi se na adresi Mirogojska c. 11, radno vrijeme je ponedjeljkom od 13,30 do 20,00 sati, a ostale radne dane u tjednu od 9,00 do 15,00 sati. Sve informacije mogu se dobiti na broj telefona 01/ 6414 003.

Prijavite se na naš newsletter!
Slanjem Vaših podataka potvrđujete da ste pročitali i složili se s Uvjetima zaštite osobnih podataka.
Ime *
Prezime *
Email *

Polja označena s (*) su obavezna.
 
Zdravlje
e-časopis "Zdravlje za sve"
 
 
 
 
 
 
Monitoring okoliša
 
Katalog informacija
 
Javna nabava
 
 
Publikacije
 
Zapošljavanje