Kontakti


Telefonska centrala

+ 385 (0) 1 46 96 111


Faks

+ 385 (0) 1 64 14 006


E-adresa

info@stampar.hr


Adresa

Zavod za javno zdravstvo
"Dr. Andrija Štampar"

Mirogojska cesta 16
HR-10000 Zagreb

Poslovni računMape lokacija

OrganigramPotvrdu i prilog potvrde o akreditaciji (za fiksno i fleksibilno područje akreditacije) možete pogledati ovdje:

Potvrda o akreditaciji br. 1040

Popis ispitnih metoda u fleksibilnom području akreditacije, status 2014-07-24

 

Politika kvalitete Zavoda

Politika zaštite okoliša

Centar za geronotologiju - Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba ima čast pozvati Vas na 194. Gerontološku tribinu s temom "Rano otkrivanje Alzheimerove bolesti u gerijatrijskih bolesnika".

194. Gerontološka tribina održat će 30. rujna 2014. godine (utorak) od 13,00 sati u Velikoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Mirogojska c. 16, Zagreb. Predavači su akademkinja Vida Demarin i prof. dr. sc. Ninoslav Mimica.

Referentni centar za farmakoepidemiologiju i Hrvatsko društvo za farmakoekonomiku i istraživanje ishoda (ISPOR Hrvatska) imaju čast pozvati Vas na tribinu pod nazivom "Hipertenzija u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti" koja će se održati u Velikoj dvorani Zavoda, Mirogojska cesta 16, u srijedu 10. rujna 2014. godine s početkom u 13,00 sati.
profimedia-0176968615small-statistika.jpg Početkom rujna ove godine započinje drugi interval provedbe istraživanja “Europska zdravstvena anketa” (drugi val) na području grada Zagreba u koji je uključen Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo našega Zavoda. Na razini županijskih zavoda i Grada Zagreba određeni su koordinatori i kontrolori za provođenje samog istraživanja na terenu. Provedbom Europske zdravstvene ankete u Gradu Zagrebu obuhvaćeno je 380 kućanstava koje obilazi 7 anketara. Europska zdravstvena anketa je standardizirana zdravstvena anketa koja se planira provoditi redovito, svake pete godine u svim zemljama članicama EU u istoj godini u cilju dobivanja sveobuhvatnih i usporedivih podataka o zdravstvenom stanju, korištenju zdravstvene zaštite i odrednicama zdravlja stanovništva. Provedba ankete je u potpunosti usklađena metodologiji koju propisuje EUROSTAT (Statistički ured EU).
ebola-putovanje.jpg Ebola ili hemoragijska groznica bolest je koja se pojavljuje rijetko (do sada je zabilježena u nekoliko epidemija na afričkom kontinentu; prva epidemija pojavila se 1976. godine u Sudanu i Zairu), no karakterizira je pojava teške kliničke slike u oboljelih i visoki postotak smrtnosti. Prenosi se direktnim kontaktom s krvlju i ostalim tjelesnim tekućinama osobe zaražene ebolom (koja ima razvijene simptome) ili osobe preminule od ebole. Prijenos bolesti spolnim putem (kroz nezaštićeni spolni odnos) moguć je i do sedam tjedana nakon preboljenja ebole. Prijenos bolesti se može dogoditi i u kontaktu s krvlju i tjelesnim tekućinama živih ili uginulih životinja zaraženih ebolom živim (majmunima, šišmišima i šumskim antilopama). Zaraziti se mogu i zdravstveni radnici prilikom bliskog kontakta sa zaraženom ili preminulom osobom, ukoliko ne koriste osobna zaštitna sredstva i ne postupaju prema pravilnicima za sprečavanje bolničkih infekcija. Ebola se ne prenosi zrakom, vodom i hranom.
profimedia-0175543984small-zacin.jpg „Dan više bilja, manje soli“ obilježava se 29. kolovoza s ciljem skretanja pažnje na rastući problem prevelike količine natrija u prehrani te uključivanja u inicijativu za smanjenje udjela soli u hrani – „Manje soli – više zdravlja“. Prekomjerna upotreba soli uzrokuje povišenje krvnoga tlaka kojega povezujemo s pojavom bolesti srca i moždanim udarom, odnosno bolestima koje su danas vodeći uzroci smrti u svijetu. Pretjerani unos soli povezan je i s rakom želuca, bolestima bubrega i pojavom bubrežnih kamenaca, osteoporozom i pojavom edema.
profimedia-0010334674-med.jpg Obzirom na učestale upite građana, novinara, pčelara, distributera pčelinjih proizvoda, ali i inspekcijiskih službi o prisutnosti patvorina meda na tržištu Republike Hrvatske, postoji potreba za kvalitetnom i sveobuhvatnom analizom uzoraka s tržišta.
Ambrozija.jpg Izvorno unešena iz Sjeverne Amerike, ambrozija je postala vodeća strana biljna vrsta u Europi. U regijama u kojima se proširila uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, prvenstveno astmu i sezonski alergijski rinitis. S klimatskim promjenama, zabilježeno je i evidentno povećanje površina infestiranih ambrozijom iz godine u godinu. U novije vrijeme sve se više pažnje posvećuje uvidu u troškove gospodarstva uzrokovanih ambrozijom te se procjenjuje da isti terete europsko gospodarstvo čak 4,5 milijardi eura godišnje, uz utjecaj na kvalitetu života milijuna ljudi.
Alergo-Alert.jpg Alergijske bolesti ubrajaju se među najrasprostranjenije bolesti današnjice te predstavljaju i sve značajniji javnozdravstveni problem. Sukladno tome, Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je u suradnji s partnerima razvio inovativnu aplikaciju namijenjenu oboljelima od alergije. Aplikacija Alergo Alert omogućuje ažurno praćenje dnevnog stanja alergena prisutnih u zraku, a uz informacije o trenutnom stanju, korisnicima je dostupna i prognoza za nadolazeće dane.
Zavod_kvaliteta-web.jpg Prva neovisna i sveobuhvatna usluga kontrole zdravstvene sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj

Novi projekt Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Oznaka kontrolirane kvalitete, predstavlja potvrdu sigurnog i kvalitetnog proizvoda koja se dodjeljuje na temelju sveobuhvatnih nadzora i laboratorijskih analiza. Usluga je prvenstveno namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih proizvoda te drugim subjektima u poslovanju s hranom, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke.

profimedia-0006552418.jpg S obzirom na sustav "Praćenja utjecaja toplinskog vala na zdravlje" na našim internetskim stranicama možete pratiti upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Upozorenja možete svakodnevno pratiti u ovome dokumentu, a donosimo vam i upute vezane uz zaštitu zdravlja od visokih temperatura i UV zračenja.
Posljednja izmjena: 1.9.2014
Prijavite se na naš newsletter!
Slanjem Vaših podataka potvrđujete da ste pročitali i složili se s Uvjetima zaštite osobnih podataka.
Ime *
Prezime *
Email *

Polja označena s (*) su obavezna.
 
Zdravlje
e-časopis "Zdravlje za sve"
 
 
 
 
 
 
Monitoring okoliša
 
Katalog informacija
 
Javna nabava
 
 
Publikacije
 
Zapošljavanje